joi, 25 octombrie 2012

25 octombrie

Trebuia sa notez asta...prima zi in care Isabela s-a trezit fara sa biziie la 7.15 minute, si-a baut lapticul, mi-a zambit, s-a pisicit, ne-am spalat si imbracat cu rochita cea noua si am plecat la gradi fara vesnica litanie "mami nu vreau la gradi" si lacrimi in ochi...am ajuns repede cu masina si dupa ce i-am dat papuceii de casa, si-a luat de manuta prietena (pe Bianca) si dusa a fost. S-a intors sa imi spuna: mami sa vii repede dupa mine! Thanks God...parca vad luminita la capatul tunelului...parca parca incepe sa ii placa la gradinita. Dupa masa ne povesteste spontan despre colegele si colegii ei...asa stim ca are un coleg care scuipa si bate pe toata lumea, o colega care plange si striga daca i se iau jucariile ("nu stie sa impalta mami, ieri i-am luat ulsuletul albastru si a stigat"), ne spune ca ii place de doamna Mariana (una din educatoare) si de doamna Nico (profa de balet/dans), are deja cateva expresii in engleza (good moorning si how are you), canta, danseaza si ne spune tot felul de poezii pe care la aude in clasa. Dar e si obosita...ieri dupa ce a avut si balet a dormit dupa masa aproape 4 ore...ceea ce nu s-a intimplat de mult.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

O saptamana plina

Abunda Clujul in tot felul de oferte pentru omorarea timpului liber (ferice de cine il are) dar oricum saptamana astea ne-am facut de cap. Am profitat de Festivalul teatrelor de papusi si marionete Puck aflat la a 11 a editie si am vizionat Pinnochio celor de la Teatrul din Sibiu si Hansel si Gretel. Apoi pentru ca mami si buni sunt fane (asta o fi pluralul feminin?) de pietre si bijuterii joi am fost si la Transilvania Jewelry Show de la Complexul Expo. Azi am ajuns la cazinou, in parcul mare BOOKFEST....Uaaauuu...efectiv am fost placut surprinsa de bogatia ofertelor dar si de ce multa lume se afla pe la standuri. La standul Humanitas era coada mare si imbulzeala asa ca nu am intrat...voi merge miine singura. Pentru ca peste tot am fost cu Isabela. Azi Isabela si-a ales singura cartile dorite, eu am luat doar una din enciclopediile Larousse editate de Rao care ne lipsea din colectie. Si apropos de Humanitas..am vazut de departe sectia lor de carti de memorialistica si tare imi doresc memoriile reginei Maria a Romaniei si a lui Carol I (citita in 2004 in Canada, luata imprumut de la o amica buna). Apoi...pentru ca la Polus se serbeaza weekendul hobby-urilor am mers de la ora 14 la 15 la concursul de puzzle. Si am lucrat de doua puzzle-uri de 50 de piese cu Cenusareasa si cu masinile din Cars spre deliciul Isabelei... Miine sper sa profitam de vremea superba ce se anunta si sa stam mai mult pe afara...pentru ca de luni ne reapucam de treaba: gradinita si scoala..:)

miercuri, 17 octombrie 2012

Dilema dilemelor

Azi avem excat o luna de mers la gradi. De fapt din cele 22 de zile noi am fost cam 12...restul am fost bolnave si trei zile in deplasare la Belgrad. Dar chiar si dupa o luna de gradi diminetile sunt crunte...de cum o trezesc la 7.30 incepe aceeasi litanie "mami nu vreau la gradi, vreau la buni, vreau la casa mea, vreau cu tine la studenti". Si asta dureaza pana la gradi, acolo pe hol pana o imbrac cu hainele de interior...o las cu lacrimi pe obraji langa educatoarea care ma asigura ca nu mai plange decat 2-3 minute dupa ce plec. 2-3 minute!!!! Ies si ma poztez la geam dupa bradul care imi mascheaza lacrimile...o vad cum mai plange, nu o baga nimeni in seama, apoi la un moment dat se resemneaza si trista merge intr-un colt...ia o carte, sau un puzzle si incepe sa mestereasca cate ceva... Si asta dimineata de dimineata. Pe mine acest refuz al ei m-a adus in pragul disperarii...toate zilele mele sunt triste, enervante, pline de temeri si angoase ca e acolo singura si plange dupa mine...Toata lumea imi da sfaturi binevoitoare, unii imi chiar fac reprosuri ca eu sunt de vina, ca e prea legata de mine, ca e rasfatata, ca nu am educat-o cum trebuie, ca nu va face fata in viata de una singura, CA NU ESTE UN COPIL INDEPENDENT. Nu ma mai obosesc sa le raspund...mi se pare inutil. Asta e lumea in care traim...nu trebuie sa fim empatici la cei din jur ci trebuie sa fim INDEPENDENTI. Ei bine eu una probabil nu sunt facuta pentru lumea in care traiesc...eu sunt dependeta de dragostea copilului meu, de imbratisarile lui, de afectiunea partenerului meu de viata, de atentia parintilor mei...imi pasa ce se intimpla cu cei din jurul meu si as face orice sa nu ii vad suparati. In aceste conditii ajung la concluzia ca probabil nu sunt apta sa imi educ copilul pentru lumea asta, in care trebuie sa traiasca...nu o pot face indiferenta, nu ii pot intoarce spatele, nu pot sa nu sufar cand stiu ca am lasat-o chiar si pentru 4 ore singura, cu lacrimile pe obraz, plangand dupa mine. Si atunci....ce sa fac? Cel mai de bun simt raspuns e sa renuntam la gradi si sa stam acasa...dar ce voi face atunci cand vom incepe clasa pregatitoare? Scoala? Vad ca evolueaza...stie asa de multe cantece, poezii, picteaza si acasa si coloreaza cu mult mai multa atentie si dexteritate...stie cuvinte noi in engleza...e in grupa cu prietena ei din parc cu care se intelege atat de bine. Dar dimnineata tot plange...asa incat eu traiesc zi de zi cu aceasta dilema... Continuam sau renuntam?

duminică, 14 octombrie 2012

O saptamana

...oribila. Cu multe spaime si stress la maxim, cu 3 zile de febra in care termomemtrul se incapatina sa ramana pe 39.4 si apoi urca la 40.1. Si iar cobora pana la 39...si iar urca incet, tiptil, miseleste spre 40...am murit si inviat si mi-am plans in pumni de ciuda ca sunt atat de neputincioasa!!! ca nu pot face mai nimic sa iau febra si durerea copilului meu. Si a fost doar o "amarata de gripa" ce ne-a pus capac la mai toti din familie. dar cel mai tare a afectat-o pe Isabela...de duminica pana miercuri am stat doar in casa...am indraznit sa o scot cand am reusit sa ii stabilizez febra sub 38...am mai iesit vineri 20 de minute si ne-a prins ploaia, apoi ieri am stat in parc aproape 2 ore. inca mai avem mucozitati muuuulte pe care le scoatem cu aspiratorul tot la 2-3 ore...si ziua si noaptea...altfel tusim sau ne curg rauri rauri. medicul de familie m-a consolat...mi-a spus ca tot asa vom fi pana spre clasa a II a. A fost o saptamana in care Isabela a pierdut aproape 1 kg pentru ca nu a putut si nu a vrut sa manince. Si in semn de protest ca a stat asa de mult in pat si in casa...de doua zile somnul de pranz si-l doarme pe jos..:) Peste jucarii, carti si cu cate o piesa de puzzle in mana...cert este ca nu mai vrea in apt. Si o inteleg. De joi seara am fost rau si eu...vineri nici macar la catedra nu am mai putut ajunge din lipsa de voce (asa fac eu prima data laringita) si febra. Azi am fost amandoua bine...asa ca in loc sa iesim in parc si la sarit in balti cum am facut ieri ne-a dus tati la mall. Faptul ca si-a revenit ne-a fost indicat si de imbracatul/dezbracatul singura de 3-4 ori oana si-a gasit outfit-ul corespunzator de mall..:) si de probatul a 5-6 chilotei pe zi, schimbatul din ora in ora a sosetelor...cautatul de camasi si bluze asortate lui tati etc etc...Acum i-am promis ca dupa ce se trezeste ne facem manichiura..:) De miine iar gradi...sunt curioasa oare pentru cate zile? Avem teoretci 1 luna de gradi...practic 10 zile. E bine ,nu? Of of mai mai.

miercuri, 3 octombrie 2012

Impresii din Belgrad

Saptamana trecuta am fost pentru 3 zile si jumatate la Belgrad. Cu treaba of course dar o zi am dedicat-o si placerii...am luat-o pe Isabela cu mine pentru a o duce la gradina Zoologica. Stiam orasul bine (prima data am stat in 20002 o luna, apoi in 2055 am mai stat 1 saptamana) asa incat imi spuneam ca si orasul si clima ne vor face bine acum la inceput de toamna. Si am avut dreptate...Isabela si azi imi spune ca vrea inapoi la Belgrad. In gradina zoologica am stat doar 4 ore...eu as fi stat toata ziua dar deja Beia dadea semne de oboseala si am decis ca e mai bine sa luam o pauza si sa continuam dupa masa in alt parc. Belgradul e un oras verde, plin de parcuri si verdeata...doar in jurul hotelului am avut 5 parcuri incat ne era greau seara sa decidem unde mergem sa ne distram... Cu cateva zile inainte de excursia noastra Isabela m-a intrebat daca vom vedea canguri...ei ii plac cangurii (adica Kanga si Roo) si vrea neaparat sa vada canguri. Ei bine a vazut...si am stat langa ei cam 45 de minute:
De fapt asteptam sa vedem si puiutii de cangur...le-am vazut doar piciorusele ca de iesit nu au vrut sa iasa din marsupiu... Un alt preferat al Isabelei a fost magarusul:
Iedutii ne-au inconjurat si nu s-au lasat pana nu ne-au terminat popcorn-ul (luat ptr pasarele) si biscuitii din geanta:
La final de vizita am cules impreuna cu Jasmina (colega, omoloaga mea din Belgrad, ghidul nostru prin Belgrad dar si prietena mea buna) o plasa maaaare de castane bune de dus colegilor de la gradi sa construiasca oite (dar despre asta in alt post):