miercuri, 19 februarie 2014

Dileme

Existentiale as zice. Pentru ca am ajuns sa am insomnii din cauza unuia si aceluiasi gand. Eu ce fac cu copilul meu? Unde il inscriu la scoala? Am trecut in revista toate scolile private din Cluj. Sambata ma voi duce chiar in vizita la una din ele pentru ca e ziua portilor deschise. Despre o a doua am vesti chiar de la cadre didactice din interior. Cea de-a treia a scos prima generatie de absolventi si rata de intrare la facultate a fost de 96% (asa se lauda pe site-ul lor). Au site-uri frumos colorate unde promit multe. Au afilieri la tot felul de asociatii pedagogice, filologice, filozofice, stiintiifice si de care or mai fi... Pe de alta parte e scoala de peste drum de noi pe care am absolvit-o si eu si tatal Isabelei. Unde e eleva in clasa pregatitoare nepoata sefului meu. Care sta la after school pana la ora 16...Si ajunge la scoala dimineata la ora 8. E in aceeasi cladire si pe acelasi coridor cu clasele a IX a si a XII a. Nu ies in pauza sa nu fie raniti de cei mari pe coridoare. Nu se deschide geamul sa nu se faca curent. Parintii au comandat banci noi pentru ca cele comandate acum 4 ani de parintii celeilalte generatii nu mai sunt functionale. Sunt 36 de copilasi. Legea spune 20-25...la o singura invatatoare. In pauza de la 12 la 13 mananca tot acolo pe acele banci. Apoi se apuca de teme... Si nu, nu e doar aceeasi situatie la scoala de langa noi. E la fel si in alte multe scoli de pe centru. Acolo nu ii lasa sa iasa in curte si mai departe pe strada pentru ca stau dealeri de droguri si ii agata. Si peste drum sunt chioscuri si carciumi. De curricula nu mai zic...indiferent de locatia scolii e aceeasi. Incarcata si de secol XX. Noi parca traim in secolul XXI. Nu ne straduim sa ii educam pentru viata. II educam pentru facultate. Sa intre ...doar sa intre la admitere!!! Ajung la facultate. Mai mult de jumatate dintre ei sunt agramati. Nu sunt in stare sa se prezinte, sa isi prezinte familia, idealurile, visele. Ii intreb de obicei de ce au ales aceasta facultate....zambesc si dau din umeri. Intram in materie....ne intoarcem la clasa a VII a..."Doamna, noua nu ne-a explicat nimeni asa aceasta materie...chiar atat de prezenta e chimia in viata noastra?" Ma mir (de fapt nu ma mai mir dupa atitia ani de aceleasi mirari). Cuget....asta vreau eu pentru copilul meu? Voi...ce alegere ati facut? De ce? Argumentat va rog! Sau...ce alegere o sa faceti? Din ce motiv? Iarasi argumentat, va rog!

duminică, 9 februarie 2014

A doua scoala de schi...la Paltinis

A trecut saptamana si nu am avut timp sa consemnez un alt eveniment din viata Isabelei: a doua scoala de schi urmata la Paltinis de data aceasta. Unde i-a placut atat de mult monitorul si partiile incat sambata si duminica nu am mai putut-o da jos de pe schiuri...Azi ne planificam inca o weekend la Paltinis peste o saptamana (daca vom avea zapada of course) dupa care noi adultii ne gandim ca in sezonul urmator o putem inscrie fara probleme in tabere de schi. E deja pe partie! Inainte de a posta poze vreau doar sa spun ca am venit super entuziasmata de conditiile de la Paltinis: drum ca in palma, 2 ore 38 minute din Cluj pana in statiune, cazare (pensiunea Alpin) super, mancare gustoasa, oameni primitori si calzi, monitori de schi amabili si rabdatori (Al nostru a fost Radu...i-a facut Isabela capul patrat cu poneii ei...:) ... vad ca se poate si la noi. Pacat doar ca sunt doar 3 partii scurte rau....dar pentru incepatori si copii domeniul e super!

miercuri, 5 februarie 2014

Sistemul...

Sistemul ne omoara cu zile. Si nu e deloc o gluma...ci chiar asa este. Cred ca mai am o postare despre ce bine functioneaza sistemul de sanatate atat de stat cat si cel privat. Ca doar tot de la stat vin si cei care lucreaza in privat...acum vreau doar sa spun ce am constatat eu pe propria-mi piele. Luna februarie de obicei vine cu sesiune si zile mai relaxate pentru mine. Asa ca am timp sa ma duc sa imi fac ecografia mamara si papanicolaul anual...Anul acesta schimband prefixul mi s-a spus ca am dreptul la mamografie gratuit...ok am zis...hai sa o fac si pe asta. Si am stat o saptamana pe telefoane sa ma programez. La stat puteam sa ma programez in luna mai 2014. La privat peste o luna si jumtate la una din clinici, pe 27 martie la alta, peste 3 saptamni la a treia. Toate trei avand contract cu Casa de Asigurari. Am pus altfel intrebarea: daca platesc cand pot avea programarea? Miine! Asadar azi am fost dupa o programare facuta ieri ...si am decartat niste bani. Dupa care am stat si am facut un mic calcul. Lunar platesc la fondul de sanatate in jur de 800 RON si la CAS peste 1100 RON. Pe un an de zile se strang cam 22800 RON!!!!! E mult? E putin? Acopera cam 100 de mamografii la preul de 250 RON una. Apoi am stat si am socotit ce inseamna 4 luni atunci cand esti diagnosticat cu o malignitate...inseamna de fapt VIATA. Asa cum constata o doamna azi pe coridor ce astepta la aceeasi usa cu mine...in patru luni mor doamna, asa ca mai bine scot banul... Si ma intreb unde naiba de duc banii nostri? In viata mea am avut o spitalizare: la nasterea Isabelei. Pana la nasterea ei am avut doua joburi deci nu cred ca am contribuit cu o suma mai mica...Fetei mele i-am facut toata schema de vaccinare obligatorie pe bani. Retetele ei au fost cumparate si nu compensate. Analizele ei au fost facute pe bani. Ale mele la fel. Si atunci de ce nu vrea statul asta SOCIALIST sa imi ofere posibilitatea de a decide ce fac eu cu banii mei? De ce trebuie sa platesc eu spagile lor electrorale si toate vuitoanele ministreselor din banii ce ar trebui sa mearga la asigurarile de sanatate? De ce nu se vrea o privatizare a serviciilor medicale? De ce nu se vrea reforma in sanatate? De ce ne complacem asa? Unde e normalitatea in tara asta? Sistemul ne omoara cu zile. Iar noi stam, acceptam, asteptam...