marți, 29 aprilie 2014

Portugalia

Din lista de activitati in luna aprilie ne lipseste scurta nostra vizita in Portugalia. In septembrie 2013 am fost invitata la un simpozion pe chimie analitica la amicii si colaboratorii nostri din Coimbra. Am raspuns da fara ezitare stiind ca mama ca si mine isi doreste enorm sa viziteze aceasta superba tara... Asa incat intre 12 si 19 aprilie am plecat toate trei pe ruta Cluj-Bucuresti-Lisabona-Coimbra-Fatima-Lisabona-Bucuresti-Cluj. Lung drumul si obositor dar a meritat. Am descoepirt o tara nu cu mult diferita de a noastra, cu oameni primitori si o bucatarie incredibila, plina de istorie, caldura, palmieri si vegetatie meditaraneana...o tara ce mi-a ramas in suflet si pe care vreau sa o vizitez din nou. Am avut sansa sa sustin o conferinta in una din cele mai vechi universitatii ale Europei intr-un oras unde pe varful dealului nu sta nici castelul regal si nici biserica ci Universitatea (Coimbra). Oras eminamente universitar, Coimbra m-a uimit si prin vestigiile antice si amestecul de culturi pe care il afiseaza. Desi se lauda cu radacina latina influenta maura se simte la tot pasul. La fel ca in Lisabona. Fosta capitala de imperiu Lisabona are avantajul de a fi sufiecient de mica incat sa nu te streseze dar suficient de mare incat sa gasesti tot ce vrei: muzee, magazine, evenimente, hoteluri bune si restaurante cu mancare excelenta. Isabela a ramas tare atasata de oras...isi doreste enorm sa se reintoarca. Sper si eu sa o facem anul viitor. Last edit: poze, poze, poze...Lisabona, Golden gate din lisabona..:), Fatima, Coimbra (pe scarile bibliotecii Ioanine, din nou Lisabona- Oceanarium).

vineri, 25 aprilie 2014

Ne mai pasa?

De cand nu ne mai pasa oare de ce se intampla cu conationalii nostri? de cand am incetat sa fim umani si empatici? de cand ne pasa doar de noi si de ai nostri? Sunt dezamagita...de cateva zile bune bantui prin Europa de la un capat la altul si vad, simt, traiesc pe proria-mi piele soarta de roman. Daca in Portugalia faptul ca vin din Romania nu insemna mare lucru, dimpotriva am vazut romani bine integrati si apreciati pentru ceea ce fac si ce stiu...in Italia...vai in Italia, patria latinismului si a dolce far niente...am avut niste surpize uriase. De la banalele vanzatoare din orice magazin carora le pierea zambetul dupa ce auzeau ca sunt romanca...pana la batranelul din fata hotelului care azi mi-a spus in italiana ca noi "tiganii romani" trebuie sa fim trimis la Auschwitz. Desi ieseam dintr-un hotel de 4 stele imbracata acceptabil, cu o geanta de cateva sute de euro pe mana, un ceas tot de cateva sute de euro pe mana si nelipsitul carat de pe deget, desi vorbeam incet luandu-mi la revedere de la amici romani, desi eram in usa unui Tuareg...tot tiganca romanca am ajuns sa fiu facuta. Nu ma supar...imi asum Romania cu tiganii ei cu tot. Dar....ce e prea mult e prea mult. In italiana stalcita pe care o stiu i-am raspus batrinului ca e un nazist si ar merita sa fie impuscat in cap. Moment in care a ramas blocat si a plecat in viteza. Si apoi...pe drum de la Milano la Livigno unde suntem cateva zile in vacanta am stat si am cujetat si nu gasesc raspuns la multe, multe intrebari: cand am incetat sa ne mai pese de noi ca natie? de cand suntem doar stergatori de c...ri si chelneri? de ce ne complacem si nu ne pasa ce se intampla cu semenii nostri? de ce am ajuns sa fim servitorii Europei? Si de ce celor ce ne conduc de 20 de ani li se pare normal sa nu se intereseze de ce se intimpla cu adevarat in tara asta? Nu sunt cu nimic mai buni, mai culti, mai desptepti sau mai frumosi italienii...mie mi se pare mai needucati, mai aroganti si din ce in ce mai inculti. Nu isi cunosc istoria, muzica, literatura...Dar ei au avut noroc...noroc ca 50 de ani de zile sa nu le strice nimeni scara de valori, sa le modernizeze americanii tara si sa o transforme intr-o colonie de vacanta. noi am avut ghinion toata istoria noastra...dupa atatat ploconit sub turci au venit rusii. Ma intreb daca navaleau americanii la noi si rusii in Italia...care ar fi fost situatia? Saraca tara bogata... Am intilnit oameni extrem de bine pregatiti si educati...dar care s-au scarbit de sistem, de clasa politica, de tot circul zilnic pe care il avem si ...au plecat. Prefera sa fie jigniti zilnic pe strada pentru ca s-au saturat de minciunile si furtisagurile de la noi...Concluzia lor..."ati mai ramas cam 3-5% oameni de calitate in tara aia..." Trist, trist, extrem de trist...

joi, 10 aprilie 2014

Despre Scoala altfel.....din nou

Da, de luni suntem in saptamana cu scoala altfel. Iarasi Clujul freamata de atatia copilasi si tineri pe strada...laboratorul nostru este plin din doua in doua ore si ne straduim sa le facem turul de onoare..:) La gradi la Isabela s-au intamplat tot felul de lucruri; din pacate anul acesta programul meu nu mi-a permis sa particip la multe din activitatile prevazute. Luni a fost in vizita la scoala din cartier (by the way inca nu stim unde vom merge la scoala)...marti a urmat vizita la dentist. Isabela desi a fost la prima ei vizita la dentist a fost foarte curajoasa. M-am bucurat sa aflu ca e printre putinteii din grupa fara probleme de dantura (hmmm..ce face alimentatia corecta, pasta Elmex si spalat cu periuta automata).
Marti dupa masa am fost la Targu educational unde Caravana veseliei a organizat un spectacol demosntrativ de balet. Si unde ne-am simtit tare mandri de mica noastra balerina:
Miercuri a urmat concursul de povestiri. Azi am avut teatru de papusi si dupa masa am inaugurat gradina si parcul gradinitei reamenajat de noi parintii. Miine devenim mici brutari... Iar sambata zburam spre Portugalia...Lisabona & Coimbra...here we come!