miercuri, 25 mai 2011

La bloc

Sincera sa fiu nici nu stiu ce titlu sa pun postarii ca eu una inca sunt consternata si in stare de soc dupa ce am patit ieri. Deci...venim cu Isabela acasa alungate de ploaie pe la ora 19.30...si nu apuc bine sa intru in casa ca navaleste peste mine noua vecina de deasupra noastra. Care pe un ton poruncitor imi spune sa fac bine sa fac ccva cu copilul meu (expresia a fost "faceti ceva cu copilul asta al dvs") ca e prea activ, alearga prea mult, vocifereaza, rade prea tare si prin urmare ea si al ei "consort"(cu 20 de ani mai tanar ca ea, by the way, eu eram convinsa ca e mama si fiul...no comment) nu se pot odihni nici macar cu dopuri in urechi. Ca ea nu e obisnuita cu zgomote, ca a trait la casa....ca a crescut si ea un copil (oare?!?) dar ca al ei era cuminte, nu alerga, nu striga, nu facea zgomot intr-un cuvant. Si sa fac bine sa imi pun covoare in casa sa nu se mai auda la ea zgomotul facut de pasii Isabelei.

Pe moment am ramas bouche bee...vorba francezului....adica stai tanti, la mine in casa ma pui la colt ca am un copil activ, normal, care face tot ce e normal sa faca pentru varsta lui????? Cum nu ma mai enervez usor (ahhhh...ce bine prind cursurile la sectia francofona) am dat-o pe bascalie....intreband-o evident ea cum ar rezolva situatia? Ar lega copilul cu calus in gura de piciorul patului? Sau i-ar da romergan sau tuica sau extraveral sa doarma toata ziua? Sau ....? La care impasibila mi-a raspuns ca da...sunt solutii pe care as putea sa le aplic. Si sa pun covoare pe jos!

Hmmmm...ei la faza cu decoratul casei mi-a cam sarit mustarul si i-am replicat ca am suficiente covoare (mda...sunt carpete recunosc, dar chiar sunt suficiente) in orasul asta prafos...nu vad de ce as lua altele care sa imi adune praful. Apoi i-am cerut scuze ca am de spalat copil, ca vom fi mai silentioase pe viitor si i-am spus buna seara. De pe scari m-a amenintat ca va chema politia daca se mai intimpla ca la ora 22 fata mea sa mai faca zgomot. Am inchis usa urandu-i in gand ce trebuia....

Partea proasta este ca apoi a coborat si a luat la rand administratorul si presedintele asociatiei de locatari depunand plangeri ca fata mea e zgomotoasa si ei nu se pot odihni.

Sincera sa fiu toata situatia m-a lasat perplexa si cu un gust amar. Locuiesc in acelasi bloc de peste 31 de ani (am schimbat scara si apartamentul cand m-am mutat de la ai mei) si toti vecinii ma stiu. Nu s-a plans unul odata de ceva. La fel cum nici eu sau noi indiferent de sursa zgomotului si de ora la care era facut nu am fost la usa nimanui si nu am chemat politia...mi se pare aiurea. Iti asumi acest lucru cand locuiesti la comun. Adica la bloc!

Asa incat acest caz a fost un bun indemn pentru noi de a ne mobiliza... declaram ca incepem operatiunea casa. Sunt satula de tot felul de individe/indivizi care isi aroga dreptul de a-mi spune mie cum sa imi decorez casa/cresc copilul/traiesc viata. Si merita si Isabela ciresul ei asa cum si eu l-am avut pe al meu.

Iar despre atitudinea persoanei care intimplator si vremelnic locuieste in apartamentul de deasupra noastra nu pot spune decat atat...are o problema majora si ar cam trebui tratata. Next time...daca va fi cazul ii voi da un extraveral sau rudotel...sa o ajute sa se odihneasca!

3 comentarii:

  1. Cecilia dragă, te admir pentru diplomația cu cucoana vecină!
    Dacă eram eu, sigur nu mai era un next time de-al dumneaei!!
    E plin de tâmpiți pe lumea asta!

    Însa inițiativa casa e super și vă doresc spor la treabă! Să vă faceți una așa cum vă doriți!
    La casă este altă viață, într-adevăr... aer curat, curte, grădină...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cecilia draga,
    eu credeam ca eu pateam asa in Gheorgheni pentru ca era cartier de pensionari. Dar probabil asa e tot Clujul :D. In Baia Mare nu prea am patit din astea. Dar in Cluj am fost certata chiar si ca aspir (la ore rezonabile, nu se punea problema de zgomot, ci mi se reprosa ca asa vreau eu sa le scot ochii ca am bani destui pentru curent!!!), daca imi venea o colega in vizita, nici nu apuca sa isi dea jos geanta ca era la usa un vecin sau administratorul, sa ne treaca la cheltuieli in plus cu o persoana, pentru ca poate musafira mea va folosi apa de la toaleta! Si cate si mai cate. Stateau pe geam la orice ora ca sa vada orice miscare. Si cand veneau ai mei in vizita, le ieseau in intampinare si incepeau cu povesti inventate, ca vin la noi baieti si pleaca doar dimineata la 6. A inceput taica-meu sa ma certe si eu atat i-am zis, ca daca ar veni la mine baieti sa stea peste noapte, nu s-ar trezi nimeni la 6 dimineata :))).

    Iti doresc mult calm si mai ales iti doresc cat de repede indeplinirea dorintei de a sta la casa! Pupici! Sunt raluk, sa vad daca reusesc sa postez cu profilul meu, cu altul, sau cu anonim, ca bloggerul azi a fost bizar...

    RăspundețiȘtergere
  3. Uof, Cecilia, ce idiotenie!!
    Noi n-am patit niciodata faze de-astea si vorba aia, sunt apartamentele ravasite (si-al meu si-am mamei mele). Doamne fereste de asa vecini.

    Dar pana va porniti cu proiectul "casa" ati putea sa incercati sa ii domesticiti pe vecini :D Adica lasa fata in pace sa zburde, sa isi traiasca frumoasa copilarie si nu te stresa.
    Daca iti bate vecina la usa, atunci tu intampin-o cu o pastila in mana si cu-n pahar de apa. Ii spui ca ai studiat problema ;) raportat la copilul tau si indicatia medicului a fost sa-i dai doza vecinei care nu prea sta bine cu nervii.
    Pentru a putea raporta la politie trebuie sa se depaseasca o anumita acustica (nu stiu sa zic in decibeli cu exactitate) dar nu cred ca alergatul unui copil este justificabil. Politia nu cred ca se deplaseaza sau face anchete pentru cazuri de-astea puerile.
    Iar daca tot continua, exista notiunea de hartuire ;)

    RăspundețiȘtergere